Skip to content

Les pràctiques sexuals entre els adolescents han evolucionat de manera alarmant en els últims anys. Termes com *Cruising, *Dogging, *Glory *Hole, *Stealthing i *Chemsex són cada vegada més comuns entre els joves, però pocs adults comprenen el verdader significat i les implicacions d’estes activitats. Estes pràctiques impliquen alts riscos i una preocupant falta d’educació sexual adequada, la qual cosa ha portat a un augment significatiu en les malalties de transmissió sexual (MTS) entre la joventut. Com a presidenta del Col·legi Oficial d’Educadores i Educadors Socials de la Comunitat Valenciana, María José Navarro Vercher aborda esta problemàtica amb una mirada crítica i constructiva.

Noves Pràctiques Sexuals i els seus Riscos

Les pràctiques sexuals com el *Cruising, *Dogging, *Glory *Hole, *Stealthing i *Chemsex han guanyat popularitat entre els adolescents. Estes activitats, que solen involucrar sexe casual amb desconeguts i, en molts casos, l’ús de drogues, presenten un alt risc. Les substàncies tòxiques utilitzades poden mantindre l’estimulació sexual durant hores o fins i tot dies. Una de les pràctiques més perilloses, el *Stealthing, consistix a llevar-se el condó sense el consentiment de la parella, incrementant significativament el risc de transmissió d’MTS. La falta de protecció i l’entorn *riesgoso d’estes pràctiques posen als joves en una posició vulnerable.

Increment de Malalties de Transmissió Sexual

La conseqüència directa d’estes pràctiques d’alt risc és un augment alarmant en les MTS entre els adolescents. Malalties com la sífilis, *gonorrea, VIH, *clamidia i el papil·loma humà estan en auge. Les estadístiques són inquietants: la *clamidia ha augmentat un 128% i la *gonorrea un 83% en només quatre anys entre els joves, afectant edats cada vegada més primerenques. La prevalença del VIH entre adolescents és del 21%. Estes dades reflectixen una falta d’educació sexual efectiva i accés a informació de confiança, la qual cosa contribuïx a la propagació d’estes malalties.

La Falta d’Educació Sexual Adequada

L’educació sexual continua sent un tema tabú en moltes famílies i centres educatius. Els adults i les institucions solen abordar este tema de manera superficial, deixant als joves en mans d’informació poc precisa obtinguda de xarxes socials, *influencers i, principalment, la pornografia. Segons un estudi de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses, més de la mitat dels joves d’entre 15 i 19 anys ha tingut almenys una trobada sexual amb penetració, i este grup és el que mostra majors taxes de noves infeccions. La vergonya i el desconeixement dels riscos fan que molts adolescents oculten els seus símptomes, la qual cosa agreuja la situació i augmenta la transmissió de malalties.

En conclusió, la situació actual demanda una intervenció urgent en termes d’educació afectiva i sexual. És imperatiu que treballem en la prevenció i detecció precoç de les MTS mitjançant programes de formació adequats en municipis, centres juvenils, escoles i instituts. Només a través d’una educació sexual oberta i de qualitat, podrem proporcionar als joves les ferramentes necessàries per a tindre sexe segur, consentit i amb sentit. Protegir la seua salut i benestar ha de ser una prioritat per a construir un futur més segur i saludable per a tots.


Article escrit per María José Navarro Vercher presidenta del Colegio Oficial de Educadoras y Educadores Sociales de la Comunidad Valenciana


Back To Top