Skip to content

23-06-2023

Enginy femení al servei de la societat

“Fem possible un futur sostenible”

♻️ Talent femení per a fer un món més sostenible♻️

#donesenginyeres #donaenginyera #DiadelaDonaenl’Enginyeria #DiadelaDonaenl’Enginyeria2023
#DiadelaDonaenl’EnginyeriaUPdV #DiadelaDonaenl’EnginyeriaUPdV2023 #donesqueinspiren
#donesempoderades

10 Col·legis Professionals de la província de València i Comunitat Valenciana van dur a terme la Jornada.

Amb motiu del “Dia Internacional de la Dona en l’Enginyeria“, que es celebra el 23 de juny, Unió Professional de València (UPdV) va promoure una trobada presencial sota el lema “LES ENGINYERES FEM POSSIBLE EL FUTUR SOSTENIBLE“, en el qual dones que exerceixen la seua activitat *ingenieril ens van comptar a través de diferents taules:

  • el rol que exerceixen en les seues organitzacions
  • la seua trajectòria professional
  • què fan en el seu dia a dia,
  • com veuen el futur, etc.

Aquest esdeveniment pretenia animar que més dones aposten per una professió reptadora, amb un present de plena ocupació i amb molta projecció de futur, proporcionant referents i posicionant la professió com a nínxol d’ocupabilitat entre les més joves.

E.T.S. Enginyeria Informàtica
Saló Actes, Edifici 1H
Universitat Politècnica València

Divendres, 23 de juny de 2023
9.30-12.15 h.

El passat 23 de juny vam celebrar el #DiadelaDonaenl’Enginyeria amb dones que van obrir camins, i celebrem els seus assoliments 🏆 per a inspirar a les futures generacions.

Un esdeveniment que va posar en valor el paper clau que posseeixen les dones enginyeres en el camí cap a la sostenibilitat ambiental a través de la indústria i l’enginyeria.

L’objectiu d’aquesta jornada era donar a conéixer l’experiència i la labor de les professionals en l’àmbit de la gestió i la valorització dels residus i conscienciar a la societat de la importància que les dones siguen presents en l’Enginyeria, generant referents per a les futures generacions.

Les enginyeres són essencials per al canvi de paradigma, que requereix la societat, però en l’actualitat suposen només el 20% del sector de l’Enginyeria.

La jornada va consistir en la celebració de tres taules redones temàtiques amb diverses dones enginyeres com a Moderadores i Ponents, en les quals van exposar com, des del seu camp professional, persegueixen la sostenibilitat i la protecció del medi ambient.

Totes les ponents que van intervindre en les taules, treballen en projectes d’enginyeria amb focus en la sostenibilitat i van coincidir a afirmar que el lideratge femení té un ADN col·laboratiu i resilient.

La motivació de les enginyeres és superar reptes constantment i transformar els problemes en oportunitats de millora.

El repte més important al qual li fan front, van assegurar, és fer veure a la societat la transversalitat del seu treball, la necessitat de normatives legislatives noves i reduir els tràmits administratius quant a projectes innovadors i ambientals.

Respecte a la Intel·ligència Artificial (IA), totes van compartir que aquesta permet optimitzar processos i augmentar el rendiment. A més, facilita informació real instantània que també ajuda a gestionar i classificar millor els residus, identificant punts negres i incidint directament sobre ells.

L’acte d’obertura va ser a càrrec de la Vicerectora d’Art, Ciència, Tecnologia i Societat de la Universitat Politècnica de València, Salomé Cuesta i la Secretària d’Unió Professional de València, Angélica Gómez González.

La primera taula redona, emmarcada sota el títol “Fase Projecte: La llavor del reciclatge” va estar moderada per Nieves Gallego, Enginyera de Telecomunicacions i Secretària Tècnica del COITCV, i va comptar amb les Ponents Alicia Bielsa, Gerent del CITOP i experta en sostenibilitat de recursos hídrics; Beatriz González, Enginyera Tècnica de Telecomunicacions i Responsable SCADA en Aquatec; Cristina Baixauli, Enginyera de Telecomunicacions i Directora de DINAPSIS València i Angélica Bellver, Enginyera en Geomàtica i Topografia i experta en innovació de dades geoespaciales.

La segona taula redona, va tractar de la “Gestió eficient de residus”, la va moderar Amparo López, Enginyera industrial i Directora del departament d’Enginyeria Hidràulica i Medi Ambient de la UPV. Les participants de la taula: Leticia Mas, Enginyera de Camins, Canals i Ports i Responsable de contractació del Consorci de residus Ribera i Valldigna; Leire Grajeras, Enginyera Química, Gerent de negoci Zona Nord i Llevant en FCC Serveis; Amaia Fonseca, Enginyera Agrònoma i Directora de projectes en GRUPOTEC i Teresa Romero, Enginyera de Mines i Delegada d’Àrids Llevant Nord en EIFFAGE.

La tercera taula redona, relativa a “Retorn a l’origen: Economia Circular” amb la Moderadora Victoria González, Enginyera de Telecomunicació i Directora de Qualitat en IONCLINICS, va comptar com a Ponents amb Regina Monsalve, Enginyera Tècnica Agrícola i Experta en agrocompostaje; Caterina Coll, Enginyera Tècnica Industrial Química i Directora Executiva de PERSEO BioTechnology i Marisa Hernández, Enginyera Industrial i Directora Executiva de INGELIA.

L’acte de clausura va estar a càrrec de Mª Carmen Castro Bugallo, Vicedegana de Demarcació del CICCP en la Comunitat Valenciana, Enginyera de Camins, Canals i Ports, Doctora per la Universitat Politècnica de València en Enginyeria de la Construcció i Gestió Ambiental, Directora Académica del Màster Universitari en Enginyeria del Formigó (UPV), Professora de la Universitat Politècnica de València (UPV) i membre del Grup R+D+I d’Institut de Ciència i Tecnologia del Formigó (ICITECH) de la UPV.

La jornada es va dur a terme així mateix amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de València, Generalitat Valenciana, Unió Professional de València i Caixa Popular.

Promoguda per Unió Professional de València (UPdV) i organitzada pels següents Col·legis Professionals: Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Llevant (COIAL), Col·legi Oficial d’Enginyers Químics en la Comunitat Valenciana (COIQ CV), Il·lustre Col·legi Oficial d’Enginyeria Geomàtica i Topogràfica a la Comunitat Valenciana i Regió de Múrcia (COIGT), Col·legi Oficial de Enginyers de Mines de Llevant, Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Industrials de València (COGITI València), Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Graduats de València i Castelló (COITA VC), Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics d’Obres Públiques de València i Castelló (CITOP-CV), Col·legi Oficial d’Enginyers de Telecomunicació de la Comunitat Valenciana (COIT CV), Col·legi Oficial de Graduats i Enginyers Tècnics de Telecomunicació a la Comunitat Valenciana (COGIT CV), Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports, Demarcació de la Comunitat Valenciana (CICPP CV) i Col·legi Oficial de Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana (COII CV).

La jornada va arrancar amb la projecció d’un vídeo protagonitzat per totes les Ponents en el Complex de Valorització de Residus Domèstics de Guadassuar, centre de referència europea.

MESA INAUGURAL
TAULA 1
TAULA 2
TAULA 3
CLAUSURA
Back To Top